USKORO

SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH

OFICIJELNI WEB PORTAL SAVEZA ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH. POGLEDAJ

subota mart 28, 2015
Home  //  Novosti Vijesti  //  Vlada oprašta milione poreznim dužnicima!
  • Registracija
Štampa
El. pošta
Kategorija: Vijesti

Ovo je otvorena podrška sistemskoj korupciji, kazao je Mirza Ustamujić iz SBB BiH

Dopune Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode FBiH, koje omogućavaju oprost kamata svim privrednim subjektima - poreznim dužnicima, usvojene su jučer u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uprkos žestokom protivljenju opozicije i pojedinih poslanika pozicije.

Rasprava o ovom zakonskom rješenju bila je više nego burna, budući da bi vlast FBiH poreznim dužnicima, od ukupnih poreznih dugovanja od 1,4 milijarde KM, mogla oprostiti 400 do 500 miliona maraka. 

Štete u budžetu

Ministar finansija Ante Krajina pojasnio je da se onima koji otplate glavnicu svog duga do kraja ove godine u potpunosti otpisuju kamate, dok bi se onima koji uplate glavnicu duga do polovine naredne godine opraštalo 50 posto nastalih kamata.

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Mirza Ustamujić nazvao je ovaj zakon otvorenom podrškom sistemskoj korupciji, kazavši da se federalni budžet na ovakav način svjesno oštećuje za višemilionske sume.

- Nagrađuju se prekršioci zakona, a usput se derogiraju drugi zakoni. Ne postoji retroaktivni otpis duga u praksi. Porezni dužnici koji državi duguju velike sume upravo su firme koje su na sumnjiv način privatizirane. Budući da Vlada FBiH u ladici drži zakon o poništenju ratne privatizacije, onda je opravdana sumnja na koga će se oprost duga odnositi - kazao je Ustamujić. 

Poslanici SBB BiH, međutim, nisu bili usamljeni u ovim kritikama. Ovo zakonsko rješenje bilo je na tapetu i poslanika SBiH i dva HDZ-a.

Vlada i vlasništvo

Tako je šef Kluba poslanika HDZ-a Marinko Čavara uputio zahtjev da se parlamentarcima dostavi spisak onih koji se oslobađaju zatezne kamate te je tražio da se Parlamentu dostavi i informacija ima li članova Vlade koji na bazi vlasništva ili suvlasništva u određenim preduzećima imaju neizmirene poreze prema državi.

Međutim, nijedan od ovih zaključaka nije dobio podršku većine Predstavničkog doma PFBiH, no zanimljivo je da je od 42 poslanika koji su glasali za ove zaključke bilo čak šest poslanika iz SDA, dok su poslanici SDP-a glasali protiv ili su bili suzdržani. Sjednica je preknuta, a o njenom nastavku će se naknadno odlučiti.

Novi namet na vilajet

Jučer su na sjednici Parlamenta prošle izmjene i dopune Zakona o federalnim upravnim taksama i tarifi federalnih upravnih taksi, koji predviđaju veće takse za kategorizaciju hotela, za izdavanje licenci prijevoznicima, za tehničke preglede vozila, zatim one u oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, veterinarstva te porezne takse. To je ocijenjeno kao novi "namet na vilajet".

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak po kojima se povratnici koji su ostvarili povratak iz FBiH u RS i Distrikt Brčko kao i sve druge osobe koje imaju prebivalište na području RS i Distrikta stave u ravnopravniji položaj kada je u pitanju umanjenje porezne osnovice i ostvarivanje prava na osnovni lični odbitak koji je dosadašnjim propisima bio priznat isključivo rezidentima FBiH.

Statistika

Posjetioci
482
Članci
338
Linkovi
6
Broj pregleda članaka
85794

Prijava na portal

Registracija

*
*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.